22.9.13

προ-φασίζομαι

...γράφει η Έφη Παλιοτζήκα

H πρώτη επαφή με τον φασισμό γίνεται από τον στενό σου κύκλο. Nαι, κάποιος συγγενής, κάποιος φίλος, ένας γνωστός γνωστού. ο ρατσιστής, ο φασίστας, ο χρυσαυγίτης. ο ανορθόγραφος, ο φουσκωτός , ο βίαιος. H δεύτερη επαφή, γίνεται απ τα κανάλια, ο άνθρωπος που έδειρε, που καταπάτησε, που δεν γνώριζε τη δημοκρατία, που στήριξε τον Χίτλερ, που σκότωσε. σκότωσε-σκότωσε-σκότωσε. H τρίτη επαφή θα γίνει κατά μέτωπο. στους δρόμους, αντιμέτωποι, ο ένας το μάτι του άλλου βγάζοντας, ο ένας το χέρι του άλλου ξεσκίζοντας. Nα τα τα σκυλιά. Τα σκυλιά είμαστε εμείς, τα θηράματα εμείς , οι θύτες εμείς. Δέρνουμε εμείς, κλωτσάμε εμείς, σκίζουμε εμείς, βανδαλίζουμε εμείς, φοβόμαστε τον συνάνθρωπο εμείς. Σκοτώνουμε εμείς. Σκοτώνουμε - σκοτώνουμε - σκοτώνουμε. 


 Όχι, δεν είναι όλοι οι φασίστες χρυσαυγίτες. Όχι, δεν είναι όλοι ανορθόγραφοι τραμπούκοι που τρέχουν να δείρουν αλλοεθνείς και κάθε μορφής αλλόδοξους σε λαϊκές, δρόμους, πορείες. Όχι. Υπάρχουν χρυσαυγίτες, και κάθε είδους φασίστες που ζούνε ανάμεσά σου ( γιατί, ο φασισμός δεν είναι μόνο  η χρυσή αυγή, ο Χίτλερ και κάθε κομματοποιημένη μορφή λόξας) . Άνθρωποι που φοράνε τα κοστούμια τους, παίρνουν τους χαρτοφύλακές τους και κινούνε για τη δουλειά. μικροί και μεγάλοι, φασίστες στους δρόμους. Μικροί, στα σχολεία, συνειδητά και ασυνείδητα, διώχνουν το διαφορετικό, το αποκλείουν , το βασανίζουν, προσπαθούν να επικρατήσουν. Δέρνουν το μικρό παιδάκι που έχει έρθει από άλλη χώρα, και μόλις ρωτήσεις τους γονείς του αν το παιδί τους είναι ο υπαίτιος, σπεύδουν να σου απαντήσουν : " δεν του τα μάθαμε εμείς αυτά"  
  Όχι, έλληνα γονιέ ! 'Οχι, ξέρουμε πολύ καλά ότι εσύ του τα έμαθες αυτά. Εσύ του λες ότι ο ξένος θα του φάει τη δουλειά. Εσύ δεν του έμαθες να αγαπάει το διαφορετικό. Εσύ το τραβούσες όταν ήταν μωρό απ το χέρι να αλλάξει πεζοδρόμιο , μην το ακουμπήσουν τα " βρώμικα" γυφτάκια. Εσύ, είσαι η πηγή του ρατσισμού, Εσύ τον αρχίζεις, και εσύ , μπορείς να τον τελειώσεις. Γιατί όσο κι αν φωνάξει ο δάσκαλος πως πρέπει το παιδί σου να αγαπάει το διαφορετικό, όταν γυρίσει σπίτι , εσένα θα ακούσει. Σε εσένα θα αντιδράσει. σε εσένα θα φωνάξει μια μέρα, με χέρια ματωμένα " μπαμπά, μαμά, είμαι δολοφόνος" . εσύ θα πρέπει να τρέξεις να αποδείξεις, πως " δεν του τα 'μαθες αυτά" . 'Ομως όλοι - κι εσύ μέσα σου βαθιά- θα ξέρουν , " ποιος του τα 'μαθε αυτά..
  Άλλαξε όσο είναι νωρίς.  Αποδέξου τον εαυτό σου,   μην προσπαθείς να πετάξεις αυτό που είσαι. μην φοβάσαι το βλέμμα του άλλου. Μάθε στο παιδί σου, στον φίλο του, στους ίδιους σου τους γονείς και πάνω απ όλα στον ίδιο σου τον εαυτό, να αγαπάτε αυτό που είστε. και όταν αγαπήσεις αυτό που είσαι, αρχίζεις σιγά σιγά να αγαπάς και να βοηθάς τον άλλον. Όχι να προσπαθείς να τον πατήσεις για να αναδειχθείς καλύτερος.
  Γιατί η αληθινή  " ράτσα" είναι περιπλανώμενη, δεν γνωρίζει από σύνορα, γνωρίζει από προσμίξεις. Καμιά " ράτσα " δεν είναι καθαρή. δεν υπάρχει "άρια" φυλή. Δέξου πως είμαστε όλοι άνθρωποι. και η λέξη άνθρωπος, βγαίνει από το " άνω" και το " θρώσκω" , δηλαδή , κοιτάω ψηλά.. 

και αν κάποιος μας κοιτάει από ψηλά, γι αυτόν όλοι είμαστε ίδιοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: