18.11.12

don't be afraid ...


                                                     
...του Βασίλη Θυμιανίδη
  Ήρθε λοιπόν η στιγμή να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις για το υπόλοιπο του χειμώνα! Τι θέλω να πω..! Θα ζεσταθούμε με πετρέλαιο ή με εναλλακτικές μορφές ; Μάλλον θα επικρατήσει το δεύτερο! Τζάκι, πάνελ θερμότητας, ηλεκτρικές συσκευές που παράγουν θερμότητα και ό,τι συναφές θα κάνει αισθητή την παρουσία του σε κάθε σπιτικό! 
   Σε μια σύντομη συζήτησή που είχα με αρμόδιο εντυπωσιάστηκα από την υπερβολικά μεγάλη ζήτηση που παρουσιάζει η πώληση καυσόξυλων αυτό το χρόνο συγκριτικά ακόμα και με τον προηγούμενο ! Στις πολυκατοικίες συσκέπτονται καθημερινά για το ποια μπορεί να είναι η πιο οικονομική λύση. Το γεγονός αυτό ξεσηκώνει συγκρούσεις και καυγάδες.
   Η κοινωνία διχάζεται καθημερινά... Δεν μπορεί να δοθεί λύση ακόμα και στα πιο πρακτικά ζητήματα. Εκεί που νιώθω ότι όλη αυτή η αγανάκτηση και η οργή του κόσμου τελικά θα ξεσπάσει αποτελεσματικά και θα επιφέρει λύσεις, την επομένη απογοητεύομαι γιατί μάλλον ο φόβος υπερισχύει του θυμού. Ακριβώς...! Ένας φόβος που μέρα με τη μέρα εξαπλώνεται σε κάθε απρόσβλητο κύτταρο παίρνοντας διαστάσεις μολυσματικής ασθένειας-νέα μέτρα, φόροι, απλήρωτοι λογαριασμοί ! Η κατάσταση αυτή θυμίζει το ψυχολογικό θρίλερ ''Η εισβολή'' με την Nikole Kidman μόνο που αυτή τη φορά δεν πρόκειται για κάποια εξωγήινη απειλή (μη ξεγελιέστε) αλλά για το σύνηθες ανθρώπινο συναίσθημα του φόβου ! 
    Σύμφωνα με τον ορισμό του προκαλείται από τη συνειδητοποίηση ενός πραγματικού ή πλασματικού κινδύνου ή απειλής. Είναι δηλαδή μια φυσιολογική, ανθρώπινη λειτουργία. Ωστόσο ο φόβος  μέσα από μια μεγαλύτερη ομάδα ή κοινωνικό σύνολο που συνδυάζεται με την κοινωνική επιρροή μπορεί να γίνει εύκολα μαζική υστερία. Αυτό το γεγονός οφείλει να προβληματίσει τον καθένα μας ατομικά καθώς μπορεί να λάβει αρνητικές διαστάσεις. Μια μαζική υστερία μπορεί να αποπροσανατολίσει τον καθένα μας από τα πραγματικά προβλήματα..Μήπως αυτό είναι που θέλουν να πετύχουν ; Έναν μαζικό αποπροσανατολισμό ; 
     Το σχέδιο είναι απλό και κατανοητό. Σχηματικά μπορεί να λάβει την εξής μορφή : νέα μέτρα -> κοινωνική εξαθλίωση-> φόβος-> μαζική υστερία-> μαζική ''θολούρα'' ή λεγόμενος στοχευμένος αποπροσανατολισμός !!
   Η Nikole κατάφερε να αντέξει απρόσβλητη από τον ιό με έντονη θέληση, προσπάθεια και συνεργασία ! Εμείς πως θα μπορέσουμε να αντισταθούμε στον ίδιο το φόβο ; Μήπως τελικά η ομαδικότητα μπορεί να επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές ; Mήπως έχουμε λησμονήσει τέτοιου είδους αρετές ; Γιατί θα' ταν παράλειψη να μην αναφέρω τους αγώνες των Ελλήνων για ελευθερία στο πέρασμα του χρόνου ! Έχουμε αποδείξει κατά καιρούς ότι ΜΠΟΡΟΥΜΕ αν το θέλουμε ! ! Η λύση βρίσκεται στο ''εμείς'', ούτε στο εγώ, ούτε στο εσύ !

Δεν υπάρχουν σχόλια: